Meclis Simülasyonu Projemizin Gala Açılışı

Meclis Simülasyonu Projemizin Gala Açılışı

 

Okulumuz 11. sınıf öğrencileri öncülüğünde başlatılan Meclis Simülasyonu projemizin gala ve meclis oturumları programları okulumuzda 24-25 Şubat'ta gerçekleştirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleştirilen yasama sürecini canlandırarak deneyimlemek amacıyla hazırlanan "Meclis Simülasyonu" etkinliği için konferans salonumuz ve sınıflarımız bir meclis atmosferine dönüştürülerek yasama süreçleriyle ilgili çeşitli etkinlikler; okulumuz öğrencileri, Adıyaman Anadolu İmam Hatip Lisesi, Altınşehir Anadolu Lisesi, Esentepe Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından uygulandı. Program, meclise dair her türlü ayrıntının düşünülüp uygulamaya geçirildiği bir titizlikle hazırlandı.

02.03.2024 190

 

İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ali Tosun'un açılış konuşmasında, "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin heyecan verici bir deneyimi olan bu meclis simülasyonunda bir araya gelmiş olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bugün, sadece bir rol oyunu değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk ve liderlik becerilerini geliştirme fırsatı sunan bir platformdayız. Bu etkinliği daha da değerli kılacak olan şey, sadece kişisel başarılarınız değil, aynı zamanda birlikte başardığınız hedeflerdir. Gelecekte birbirini seven, birbirinin başarısıyla gurur duyan ve topluma, millete ve devlete hizmet eden bireyler olmanızı temenni ediyorum. Başarı elde ettiğinizde, bunu sadece kendi şahsınız için değil, aynı zamanda milletiniz için bir gurur kaynağı olarak görmelisiniz. Programın hazırlanmasında emeği geçen değerli öğretmen arkadaşlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür ederim. Sevgili öğrencilere ise başarılar diliyorum ve etkinliğin verimli geçmesini temenni ediyorum." ifadelerine yer verildi.

Okul Müdürümüz Taner Cebe, konuşmasında “Meclis Simülasyonu etkinliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin simüle edildiği bir etkinliktir. Etkinliğin amacı, öğrencilerin demokratik süreçleri ve siyasi işleyişleri öğrenmeleri ve bu süreçleri uygulamalı olarak yaşamalarını sağlamaktır.4 aylık bir süreçte bugüne gelinene kadar birçok aşama kaydeden projemizi iki gün sürecek olan programımızla taçlandırmış olacağız. Geleceğin kamu yöneticilerini yetiştirmede simüle de olsa bir basamak olduğuna inandığımız bu etkinlik için desteklerini esirgemeyen il milli eğitim müdürlüğümüze ve sponsor olan Çildağ mağazasına teşekkür eder, tekrardan bu etkinliğin öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diler, açılış programına teşriflerinden dolayı hepinize teşekkür ederim.” dedi.

Yemin törenlerine geçilmeden önce konuşma yapan Meclis Başkanı Feyza Koç, konuşmasında şunları belirtti: “Kıymetli genel başkanları, değerli milletvekillerimiz, diplomatik temsilciler ve aziz milletimiz. 28.dönem 2.yasama yılının, yasama yılı içinde yapılacak olan çalışmaların, alınacak kararların ve çıkarılacak kanunların milletimiz, devletimiz ve kalbi Türkiye' den yana olan soydaş ve akraba topluluklar ile bütün insanlık için hayırlar getirmesini; büyük Türkiye davasının başarısına katkı sağlamasını temenni ediyorum.

Başta Cumhuriyetimizin banisi, mücadelenin önderi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları hususen de İstiklal Marşı’mızın şairi ve birinci meclis milletvekili Mehmet Akif Ersoy olmak üzere birinci meclisten bu güne bu millete emek vermiş bu yüce çatı altında hizmet etmiş bütün vatan evlatlarını aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. 100. yıldönümünü idrak ettiğimiz yüce meclisimiz geçen yasama dönemlerinde olduğu gibi bu yasama döneminde de temsil ettiği aziz milletimizin güçlü adımlarla geleceğe yürümesinin önünü açan çalışmalara ev sahipliği yapacaktır.

Dün Osmanlı Cihan Devleti'ni parçalayabilmek adına birleşen tüm şer güçlerin bugün de Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmekle meşgul olduklarını hepimiz üzülerek izliyoruz. Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen ve soykırıma tabi tutulan Gazzeliler ve Filistin halkı, geçen yüzyılda Cumhuriyetimize giden tüm savaşlarda, tüm cephelerde Anadolu insanıyla birlikte olmuş, dedelerimizle yan yana aynı siperlerde, aynı cephelerde savaşmışlardı. Filistinli,  Gazzeli şehitlerimiz, dedelerimizle birlikte toprağın kara bağrında sıra dağlar gibi yatmaktadır. Onların hep birlikte toprağı vatan kılan şehadet şerbetini hamdederek, şükrederek içtiklerini biliyoruz ve onlara şükranlarımızı ifade etmek istiyorum. Aziz milletim 6 Şubat 2023'te yaşanan, 11 ilimizi etkileyen ve 50 binden fazla can kaybı verdiğimiz asrın depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyoruz ve tekrardan böyle bir felaketin yaşanmamasını temenni ediyorum.        

Bir yandan küresel ölçekte büyük belirsizliklerin yaşandığı uluslararası örgütlerin konvansiyonel ilişkilerinin ve kamplaşmaların etkisizleştiği çatışma ve savaş ikliminin siyasi ve ekonomik anlamda zorlayıcı sarsıcı ve hatta yıkıcı sonuçlar doğurduğu bir dönemden geçiyoruz. Tarihin hızlandığı eski ittifakların bozulduğu yeni dengelerin kurulduğu böyle bir dönemde uluslararası ilişkilerde samimi ve tutarlı bir şekilde barışı, adaleti ve hakkaniyeti önceleyen tutumların; bu tutumlara sahip siyaset ve devlet adamlarının önemi artmaktadır. Bu çerçevede Türkiye'nin uluslararası alanda güvenilir ve itibarlı bir aktör olarak gün geçtikçe daha fazla ön plana çıktığını memnuniyetle görmekteyiz.

Gazi meclisin bugünkü üyeleri olarak milli mücadeleyi sevk ve idare eden birinci meclisten alacağımız ders sadece o öncü kadronun cesareti değildir. Gizli celselerde en sert fikir tartışmaları yaşansa, fikir ayrılıkları hararetli bir üslupla ortaya konulsa bile açık oturumlarda, milletin istikbali söz konusu olduğunda tek vücut hareket etme şuuru meclisten bize kalan en önemli mirastır. Bu çerçevede milletimizin biz milletvekillerinden beklentileri uluslararası alanda Türkiye'nin milli menfaatleri söz konusu olduğunda iç siyasetteki anlaşmazlık noktalarında bir kenara bırakarak milli şuur doğrultusunda ortak hareket sergilememizdir. Milletimize hizmet aşkıyla adım attığımız bugün de sizlerin varlığı için kendi varlığından feragat eden meclisimizin ve milletimizin bekası için hayatlarını veren bütün şehitlerimizin aziz hatıralarını bir kere daha minnet ve şükranla yâd ederek sözlerimi bitiriyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından ülke meseleleriyle ilgili yasa tasarılarının tartışılıp konuşalacağı kapalı oturumlara geçildi.

02-03-202402-03-202402-03-202402-03-202402-03-202402-03-202402-03-202402-03-202402-03-2024